Houtsoorten voor hot tubs & sauna´s

Een samenkomst van duurzaamheid & uitstraling

De houten hot tubs en sauna´s van Hänsömn staan voor hoogwaardige kwaliteit en worden vervaardigd vanuit diverse houtsoorten. Elke houtsoort heeft zijn typische eigenschappen die bijdragen aan de uitstraling, kwaliteit en het onderhoud van de hot tub of sauna. Wij helpen je graag bij het uitzoeken van de juiste houtsoort passend bij jouw wensen en behoeften. Vraag indien gewenst extra informatie bij ons op, of bekijk de onderstaande informatie.

Artic Grenen

 

Lariks

 

Thermowood

Red Cedar

Eiken

Kenmerken houtsoorten

Artic Grenen

Uit: Noord-Europa
Duurzaamheid: Gemiddeld

Kleur: Lichtbruin

De kleur van het verse kernhout van Artic Grenen is lichtbruin. Na verloop van tijd wordt deze kleur donkerder en kan variëren van geelbruin tot roodbruin. Deze donkere kleur steekt scherp af tegen het 50 – 100 mm brede spint: deze is wit tot lichtgeel van kleur.

Eigenschappen: Hoog harsgehalte

De harsgangen van Artic Grenen zijn zichtbaar als uiterst fijne streepjes in het hout. Langs de vlakken kunnen soms opvallende donkerbruine, onregelmatig gevormde kleverige vlekken voorkomen. Deze vlekken worden veroorzaakt door het hoge harsgehalte dat plaatselijk in het weefsel aanwezig kan zijn. Dit hoge harsgehalte zorgt er ook voor dat er hars kan vrijkomen tijdens het verwarmen van de sauna. Het is dan ook zaak de sauna in het begin regelmatig te stoken en de hars te verwijderen. Een bijkomend voordeel van het vrijkomen van de hars is dat er een aangename geur wordt verspreid. Deze houtsoort heeft verduurzaming nodig ter voorkoming van schimmels en houtrot.

Lariks

Uit: West-Europa
Duurzaamheid: Een van de beste en duurzaamste naaldhoutsoorten van Europa

Kleur: Licht geel-bruin tot roodachtig bruin

Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van licht geelbruin (Siberisch larix), geelbruin, roze-achtig tot roodachtig bruin. Het spint is duidelijk van het kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit van kleur.

Eigenschappen: Geen behandeling nodig

Lariks hoeft door zijn natuurlijke duurzaamheid niet noodzakelijk behandeld te worden. Wij raden aan om het licht te behandelen. Dan kun je kiezen voor een natuurlijke olie met een UV filter. Wil je het hout behandelen om het een andere kleur te geven? Dan kun je ervoor kiezen het hout te beitsen.

Thermowood

Uit: Vervaardigd uit diverse houtsoorten
Duurzaamheid: Uitstekend

Kleur: bruin getint

Het hout van de hot tub krijgt een karakteristieke donkerdere kleur (bruin getint) dat doet denken aan varieties van hardhout.

Eigenschappen: Thermisch gemodificeerd hout

Dit is gemodificeerd door middel van een gecontroleerd proces waarbij het hout wordt verhit (>180 °C) in een zuurstofarme omgeving (om verbranding te voorkomen). Dit proces wordt uitgevoerd om de duurzaamheidsklasse van het hout te vergroten. De modificatie leidt tot chemische veranderingen in de structuur van de celwand, waardoor de levensduur wordt verlengd vragen. Een hot tub van Thermowood dient behandeld te worden met een natuurlijke uv-bestendige olie.

Red Cedar

Uit: Canada
Duurzaamheid: Uitstekend

Kleur: Licht geel-bruin, roze of chocolade

Red Cedar staat bekend om haar grote kleurvariatie: van licht geelbruin, roze-bruin en zalmkleurig tot chocoladeachtig bruin gekleurd. Het donkere hout komt meestal uit het centrale deel van de stam en het lichter getinte meer van de buitenzijde. In het hout kunnen ook afwisselend donker en licht getinte banen voorkomen.

Eigenschappen: Kwaliteit voor binnens- en buitenshuis

Voor de kwaliteit maakt het niet uit of je kiest voor donker of licht hout: deze zijn gelijkwaardig. Gezien de duurzaamheid en stabiliteit is Red Cedar bruikbaar voor alle mogelijke constructies, voor zowel binnens- als buitenshuis. De laatste jaren wordt deze houtsoort steeds populairder in ons land en in toenemende mate toegepast voor sauna’s en hot tubs.

Eiken

Uit: Europa
Duurzaamheid: Goed

Kleur: Geel-bruin tot donkerbruin

Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt scherp af tegen het 25-50 mm brede bleekbruine spint. Het hout is ringporig waardoor er een vlamtekening ontstaat in het evenwijdig gezaagde hout.

Eigenschappen: Breed toepasbaar

De structuur en kwaliteit van eikenhout variëert afhankelijk van de groeicondities. De toepassingsmogelijkheden van eiken is breed: deze houtsoort is in vrijwel iedere industrie en vrijwel overal toe te passen. Voor de duurzaamheid kunt u eiken behandelen met een kleurloze olie met UV filter.

fsc logo

Duurzame houtverwerking: onze keurmerken

MVO – FSC keurmerk – Trees for All

Hänsömn stelt mens en milieu centraal en doet daarom aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. We benutten zo veel mogelijk kansen voor een beter milieu en welzijn van de medewerkers en de maatschappij. Daarnaast zijn wij voorzien van een FSC-keurmerk, waardoor wij bijdragen aan de bescherming van onze wereldwijde bossen en aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier wereldwijd. Ook doneren wij bomen via Trees for All en helpen we zo mee met de herbebossing van onze aarde.

Lees meer over onze keurmerken